Przepisy

Zakwas na chleb

 

Podstawą  dla mnie w kuchni to chleb na zakwasie.

Zakwas  jest bardzo prosty w przygotowaniu jednak wymaga on dobrego otoczenia aby mógł w  spokoju rosnąć.

U mnie zawsze w domu mówiono, że przy robieniu chleba czy zakwasu nie wolno się kłócić, baa babcia śpiewała. Aby dobrem go nakarmić i aby dobro nam dał.

 

Zakwas na chleb żytni:

Około 5 łyżek mąki żytniej i wody przegotowanej letniej.

Wszystko w słoiku drewnianą łyżką wymieszać. Konsystencja nie może być  wodnista.

Niestety proporcje wody i mąki mogą się zmieniać a to wsjo zależy od tego jak wilgotna jest mąka. Czasem trzeba dosypać trochę mąki a czasem doleć trochę wody.

 

Kiedy będzie już wszystko dokładnie wymieszane należy przykryć materiałem co powietrze przepuści najlepiej gazą. Odstawić w miejsce dość ciemne, bez przeciągów i ciepłe.

 

Zakwas dokarmiany takimi samymi proporcjami do szóstego dnia. Należy pamiętać aby to robić o tej samej godzinie – to jest dość ważne dla poprawnego jego działania.  Widać będzie, że zakwas pracuje jak zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. Nie zawsze pojawiają się na drugi dzień, czasem trzeba na nie poczekać.

Na siódmy dzień zakwas jest gotowy i można z niego upiec pyszny chlebek dodając od 5 do 6 łyżek zakwasu.

Zakwas można przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Musi być dość duży, żeby po wyrośnięciu nie wykipiał, bo potrafi jeszcze urosnąć.

Smacznego 🙂

 

3 myśli w temacie “Zakwas na chleb”

Dodaj komentarz